Hirek 12.20.

2013-12-21 EgyébEverquest NextRiftTESO  31 comments

Sziasztok!

Rift

December 25-ig minden mount 25%-al olcsóbb a Rift Storeban.

Téli fesztivállal kapcsolatos a következő hír. Mivel az első héten elég sok nehézség volt (instant adventure hibák, Tempest Bay teleport nem működött, Fae Yule artifact szettek nem jelentek meg, a Unique Snowflakere nem hatott az előfizetői bónusz), illetve néhány dolog a heti hotfixel kerül játékba (a store-os lockbox játékbeli moboktól is esni fog) a Trion annak érdekében, hogy mindenki minden áhított cuccot megszerezhessen, egy héttel, január 9-ig meghosszabbítja a Fae Yule-t. Úgy gondolom, hogy ez egy egészen korrekt lépés, így mindenkinek elég ideje marad megszerezni az áhított tárgyakat.

Grafika optimalizáció várható, ami abból derül ki, hogy a PTS.re új patchet telepítettek, amely a csoportos események (dungeon, raid, world event) megjelenésén hivatott javítani. A fejlesztők arra kérik a játékosokat, hogy minél többen loggoljanak a teszt szerverre és próbálgassák ezeket a csoportos dolgokat, hogy az optimalizáció minél jobban sikerüljön. Az élő szerverre történő telepítés valamikor jövő évben várható. Forrás

A heti hotfix tartalma zanzásitva:

 • új lvl60-as kétszemélyes krónikát kaptunk Intrepid: River of Souls címmelEzzel befejeződött a 2.5 update heti tartalomadagolása
 • Fae Yule-al kapcsolatos változások: meghosszabbítva január 9-ig; a tárgyak január 15-ig maradnak a storeban; egy csomó új acsit kaptunk; kijavították a hibákat; elindult a második fázis, újra lehet csinálni a Dark Iciclet adó heti küldetést
 • újévi tüzijátékok a storeban
 • soulok közül a Mage/Warlock kapott egy masszívabb frissítést, aki érintett az ügyben az bogarássza át a skillváltozásokat a lenti linkre kattintva
 • a Ranger  Twin Shot skillnél ezentúl mindkét találatra külön számítódik a crit esély
 • Fishing: Droughtlands Fisherman, Moonshade Highlands Fisherman és Iron Pine Peak Fisherman acsik újra működnek
 • néhány hibás lootot kivettek a lockboxokból
 • az előfizetői bónusz mostantól érvényes a Unique Snowflake-re is
 • szokásos bugjavitások

A teljes patch notes ide kattintva olvasható.

Újabb részletek derültek ki a 2.6 update-el (2014 február) érkező Dream Weaving szakmáról. Lássuk őket felsorolásszerűen:

 • a DW Tempest Bayben vehető majd fel, Reva Song nevű NPC-től
 • mindenképpen kell hozzá egy üres craft slot, tehát ha már betöltöttük a rendelkezésre álló helyeket, akkor a storeból kell venni egyet.
 • a 2.6-al 7-re nő a store-ból vásárolható maximális crafthely szám, igy egyetlen karakterrel felvehető az összes szakma
 • aki felveszi ezt az új szakmát, az megkapja a képességet, hogy artifactokat bontson le, melynek eredménye a Dream Ribbon lesz. Ez az az alapanyag, ami a fő összetevője lesz a Dream Weavinges recepteknek. Emellett szükség lehet fára, szövetre, ásványokra, növényekre, bőrre és halra egyaránt, de az artifact lebontásból csak és kizárólag Dream Ribbon eshet.
 • az egy artifactból kinyerhető Dream Ribbon mennyisége függ a szakma szintjétől és az artifact ritkaságától. Kezdetben a következő arányok lesznek: 1 Dream Ribbon esik a fehér,  2 a zöld,  5 a kék,  20 a lila és 50 a narancs artifactokból. Ez a mennyiség a szakma növelésével nagyjából megduplázódik. A DW szintje nem fog növekedni az artifact töréstől.
 • lesz néhány korlátozás, például a nagy gyakorisággal megjelenő artifactokat egyáltalán nem lehet törni. Az updateben viszont a Trion változtatni fog a már játékban lévő artifactok megjelenési gyakoriságán, különösen a közönséges artifactokén, ami azt is jelenti, hogy növekszik majd a critter állatkák (majom, kígyó stb) könnyeinek drop esélye. A horgászattal szerezhető trophy artifactok szintén törhetőek lesznek.
 • a Dream Weaving használatához szükség lesz egy craft állomásra, mégpedig a Dream Focus-ra. Egy ilyen található közvetlenül Reva Song mellet, illetve mindjárt az első questjéből kapni fogunk egy ilyet dimension tárgy formájában, tehát a házikónkban elhelyezhetünk egy saját Dream Weaving állomást.
 • hogy mit gyárthatunk az új szakmával? Housing berendezési tárgyakat és akár komplett dimensionokat is. Mindezeken felül egy teljesen új, felszerelési tárgyakra tehető enchant cuccost, a Dream Orbot. Ezek a felszereléseink rúna helyeire tehetők, hatásuk összeadódik a rúnákéval, még bonyolultabbá téve a gearelődést. A felszerelési tárgyaknak minimum 40-es szintűnek kell lennie ahhoz, hogy Orbot tehessünk rájuk.
 • dimension tárgyak alatt rendkívül széles választékot kell érteni. Gyárthatunk ezentúl mindent a díszes párnáktól az animált környezeti és időjárási effektekig (futóhomok, lebegő porszemek, tűz és villámlás effektek, világítótestek, vízesések, füst effektek ). Ezek nagy része teljesen új technológián alapszik majd.
 • 15 új dimension kerül a játékba, melyek kulcsát mind a Dream Weaving szakmával lehet legyártani, ezek a kulcsok pedig át/eladhatók lesznek. Ezek közt olyanok lesznek, mint Tower Meadow, Stone Grove, Faering Woods, Azcu’azg Oasis, Stillmoor Vale, Pus Swamp, Malluma Track, Edgestone Ridge, Gloamwood Glen, Daazez Wastes, Fetid Plains, Bahralt’s Ascent, Karthan Ponds és Scarlet Gorge Cliff. Kicsit lejjebb található egy videó is, melyet egy Kiwi nevű játékos készitett a PTS-en és néhány új effekt és dimension látható benne.

Díszpárna: 

A videó:

 

Defiance

Defiance-Endless-Trial.jpg

Amennyiben valakit érdekel a Trion másik, idén megjelent játéka, annak örömteli hir lehet, hogy bejelentették az örökké tartó trial lehetőséget. Persze a trial azért trial, hogy ne lehessen teljesen végigjátszani a játékot. Tehát egészen pontosan azt jelenti ez az akció, hogy a játékot 500-as EGO-ig vihetjük, utána már csak lézengeni lehet. A játékot ismerők számára talán többet jelent ez az 500 EGO, mint nekem :)

Aki ki akarja próbálni, az a Defiance website-ra irányítsa lépteit.

Everquest Next: Landmark

EQNL-Build-Character.jpg

John Smedley egy tweet üzenetben jelezte, hogy azok akik jelentkeztek az alpha tesztre, január második felében készülődjenek, ugyanis akkor indul majd az esemény.

TESO

Most a múltkorinál egy sokkal rövidebb kérdezz-felelek következik:

2013. december 09. hétfő, 22:51 | Írta: PiszkosFred

Hétfő van, vagyis érkezik egy új “kérdezz-felelek”. A téma továbbra is a karakterfejlesztés, hiszen ahogy azt a Zenimax Online Studios megígérte nem is olyan régen, most erre a területre fókuszálunk decemberben. A múlt heti videó után sok kérdés merült fel az emberekben, amelyekre próbált ugyan Nick Konkle válaszolgatni az ESO Alliance második részében, de azért maradtak még kérdőjelek. Ezeket a kételyeket próbálják a fejlesztők eloszlatni és pontosítani a legújabb, a karakterfejlesztéssel kapcsolatban érkezett kérdésekre adott válaszaikkal.

 • Lesz lehetőség resetelni majd újra elosztani a skill pontokat, ha menet közben meggondoltuk volna magunkat a fejlesztéssel kapcsolatban. Ehhez csak egy Szentélyt (Shrine) kell felkeresni, és fizetni ott némi aranyat.
 • Két okból van szükség az osztályokra, látva a karakterfejlesztés mikéntjét, azzal a ménkű sok fegyver, páncél, céh és egyéb skillel, no meg a szabad karakterfejlesztést
 • Először is, mert a legtöbb játékos már eleve eldönti, hogy milyen karakter típussal szeretne nekivágni a kalandoknak. Emiatt, ha valaki kreál egy karaktert, szeret kiválasztani egy osztályt, egy típust, amellyel nagyjából be is lövi a követendő játékstílust. Az osztályrendszer segít a döntésben és ad némi biztonságot, hogy a négy osztályból azt tudja választani a legelején, ami ahhoz a stílushoz hasonló, amit ő szeretne. Egy kis mankó, na.
 • Másodszor pedig, a multiplayer játékokban fontos, hogy az ember kitűnjön a tömegből. Legyen különbség a játékosok között, legyenek gyengeségek és erősségek, mert így egymást kiegészítve lehet igazán jó élményeket szerezni. A karaktert úgy fejleszted, ahogy akarod, de az osztályok által biztosított egyedi skill fák adnak némi különbözőséget.
 • Jelen állás szerint, bármikor a kezünkbe kaphatunk egy új fegyvert vagy testünkre vehetünk egy új páncélt, a sebzése és védelme a fegyvernek/páncélnak nem csökken, csak azért, mert kvázi nullaról indulunk vele. Ugyanúgy tudunk vele harcolni, és ugyanúgy ad védelmet. Viszont, mivel a skillje alacsony lesz, a skill fájáról nagyon kevés képesség lesz elérhető, ezért némi hátrányban leszünk a magasabb skillel rendelkezőkkel szemben. Egészen addig, amíg eleget használni ezeket, profivá nem válunk ebből is.
 • Mivel a skillek a használattól nőnek (ha nem is mindegyik), ezért minden további nélkül lehet egy skill magasabb szinten, mint a karakter aktuális szintje. Vagyis a Bow skillünk lehet akár 40-es is, amíg a karakterünk csak 14-es szintű.
 • A Morphnak nincs semmi xp vagy egyéb feltétele, csupán annyi, hogy az adott képességet (Ability) addig kell használni, amíg az el nem éri a 100-as értéket (1-100-ig tartó skálán), majd ekkor egy skill pont árán (ez az egyetlen ára) lehetőség van olyanná változtatnunk, amilyenné tetszik.
 • Aki úgy gondolja, hogy csak egy attribútumra pakol a Health/Magicka/Stamina hármas közül, az tegye azt. Nem tűnik túl bölcs dolognak, de mit értünk mi ehhez…
 • Az osztályok (class skills), fegyverek (weapon skills) és páncélok (armor skills) skilljei a karakter által szerzett XP által nőnek (nem a képességek, hanem az általános skill, mint például a “Two Handed Weapon” vagy a “Medium Armor”). Azzal az XP-vel, amelyet küldetések, felfedezések, sikeres zárnyitás, stb. útján szerzünk.
 • Ha egy képesség ki van rakva az actionbarra (mondjuk a “Cleave” aktív képesség a “Two Handed Weapon” skill fájáról), akkor ha használjuk a Cleavet, az két dologra lesz hatással. Egyszer nő a “Two Handed Weapon” skillje (általánosságban), és mivel használjuk a “Cleave-t”, az is nő a korábban említett 1-100-as skálán. Ha eléri a 100-at, jöhet a morph és lesz belőle Cleave II. Aztán Cleave III., folyamatosan fejlődve és erősödve. Ha a Two Handed Weapon skill nő, akkor minél magasabb lesz, annál több képesség lesz elérhető a fáról. Például, ha a THW – most már rövidítve, ki nem írom mégegyszer :) – skill csak 1-es, akkor csak egy darab képesség lesz elérhető. Ha mondjuk 25-ös, akkor már három képességet érhetünk el, és ha van szabad skill pontunk, akár meg is tanulhatjuk őket.
 • A Crafting skill akkor fog nőni, ha gyártunk dolgokat.
 • A Mágus Céh skill fája akkor fog nőni, ha a Császári Könyvtárból származó könyveket szerzünk nekik vissza, amelyeket Molag Bal huncut módon porig rombolt, az értékes könyvek pedig szétszóródtak Tamrielen.
 • A Harcosok Céhe skillje akkor fog nőni, ha minél több Daedra vagy élőholt koponyát zúzunk be.
 • Az Alliance War skill akkor fog nőni, ha minél több ellenséges játékost hányunk kardélre, vagy minél több Alliance Pontot szerzünk, egyéb PvP tevékenységgel (ostromok, objektumok védelme, egyéb feladatok és küldetések végzése Cyrodiilban).
 • A korábbiakkal ellentétben mind az öt szakmát kitanulhatjuk mesteri szintre, viszont ez olyan áldozatokkal fog járni, amely miatt a karakter harci vagy gyógyító, esetleg más képessége látja kárát. Azért döntöttek így, hogy lehetünk ezermesterek, mert a csalafinta játékosok úgyis kreáltak volna egy-egy új „altot” a többi szakmának. De, akkor meg minek vesződjön vele az ember, aki nagyon akarja, az megoldhatja, hogy egy karakterrel legyen jó mindenben. Mégegyszer: ez nem túl egészséges, hiszen minden skill pontot erre kell felhasználni, de szabadság van, mindenki úgy fejleszti, ahogy jónak látja.
 • Bár eddig sok szó nem esett róla, lesz PvP kötődésű skill fa, kettő is, nem csak az Emperor.
 • Csak egyszer lehet egy képességet morpholni. Jelenleg.
 • Pacifista karakterek is szerezhetnek szép számú skill pontot felfedezéssel, Skyshardok begyűjtésével, de a fejlődéshez szükség lesz XP szerzése, ha más nem, a craftingból. Előbb-utóbb muszáj lesz néha agyonverni valakit, mert egy idő után elfogynak az elérhető „potya” skill pontok.
 • Próbálják balanceolni a játékot, bár nincs még olyan mmo, ahol ez sikerült volna. Blizzard oldotta meg a dolgot a legjobban, úgy, hogy minden patch után más és más class lesz a „op”, és így laza másfél év alatt kb. mindenki lesz a csúcson pár hétig, aztán meg a gödörben, pár hónapig. Az ESO-ban a tesztek során figyelnek arra, hogy nagyon egyetlen egy stat vagy hozzá tartozó érték se szálljon el nagyon, és nagyjából egyenlőek legyenek a képességek és egyéb hatások. Meghúztak egy határt minden esetben, amelyet ha átlép az adott stat, képesség, sebzés, heal, stb. – akkor kap némi büntetést a használatba vétele során.
 • A jövőben érkeznek majd új skillek, a hozzájuk tartozó skill fákkal, rajta megannyi aktív és passzív képességekkel. A céljuk a fejlesztés során az volt, hogy olyan fejlődési és skill rendszert hozzanak létre, amelyet bármikor ki tudják majd bővíteni. Így, ha a világban történik valami (jön egy új Céh, vagy bármi újdonság, lásd Justice System, Tolvajok Céhe, Sötét Testvériség, stb), az több mint valószínű, hogy kapni fog új skillt is.
 • A legjobb XP szerzés a küldetések megoldása és a felfedezés. Jár XP a PvP tevékenységekért, illetve a Dungeonokban történő gyilkolásért is, de mivel ezek mindig függnek a körülményektől (hány ember hány ellenfél ellen, stb), ezért a mennyiségük változó. A biztos és fix, az a küldetés és a felfedezés.
 • A Health/Magicka/Stamina nem csak az életerőt, magickát vagy a staminát növeli, hanem a kapcsolódó támadások és tevékenységek hatásfokát is. Több magickával hatékonyabbak lesznek a varázslásaink (kevesebb “miss” vagy “resist”), ugyanez a staminával és a fegyveres támadás esetében. Ezek egy része látható és nyomon követhető lesz majd (valószínűleg a karakterlapon tooltip formájában), de lesznek olyan összefüggések is, amelyek a háttérben húzódnak meg, és nem feltétlen fogunk tudni róluk.
 • Adja magát a dolog, hogy ennyi skill mellett minek kell egyáltalán karakter szint? Azért, hogy lássuk, nagyjából hol tartunk, ki mennyire erős a többiekhez képest. A The Elder Scrolls játékokban mindig is voltak szintek, egyértelmű, hogy megtartották az ESO-ban is.
 • A karakter fajának (race) kiválasztása fontos szempont, amely némileg hathat akár a karakterfejlesztésre is, az adott faj faji képességei (racial skills), de főleg a passzívjai miatt.

 

31 comments to Hirek 12.20.

Leave a reply