Rift: Minion rendszer

2014-09-15 Rift  One comment

Sziasztok!

Az alábbi cikkben részletes ismertetőt találtok a Rift 3.0-ban bemutatkozó Minion rendszerről, illetve lesz még pár craft és dimension információ.

Egyúttal bejelenteném, hogy egy ideig sokkal kevesebb hír jelenik meg részemről is az oldalon. Ennek fő oka, hogy a nyár folyamán a Rift klán széthullott, sokan abbahagyták a játékot. Olyannyira, hogy már a tagfelvételeknek sincs értelme, nyilván senki sem akar olyan klánban lenni, ahol 1-2 ember lézeng. Továbbra is egyértelműen vallom, hogy a Rift az egyik legszuperebb játék, amivel játszottam, de ideiglenesen én is szüneteltem. Legalábbis a kiegészítő megjelenéséig biztosan. A 3.0 tartalmára nagyon kíváncsi vagyok, 99%, hogy október 8-tól újra a Rift dominál játékok terén nálam. Addig meg szerencsét próbálok ArcheAgeben, de az a tény, hogy nem nagyon kedvez a kevés idővel rendelkező játékosoknak, sajnos lehet, hogy rövidre is zárja a pályafutásomat. Prózaibb oka is van a cikk írás  mellőzésének. Ez pedig az ún. real life. A szabadidőm jelentősebb részét inkább a családra és magukra a játékokra fordítanám. ArcheAgeről nem kívánok a honlapra cikkezni, Rift olvasó pedig kevés maradt. A család bővülése is szerepel a tervek közt, ez nyilván megint csak a rendelkezésre álló időből csippent le valamennyit.

Persze a közlési kényszer gyógyíthatatlan betegség, így az egészen biztos, hogy ha valami érdekes felkelti a figyelmemet, akkor arról beszámolok. De az valószínűnek látszik, hogy sokkal rendszertelenebbé válik ez az eddigiekhez képest és szigorúan idő és kedv függő lesz.

Köszönöm az eddigi figyelmet és maradok tisztelettel:

Kildaros

(Néha-néha azért kukkantsatok fel :) )

 

Minion rendszer

A Minion rendszerről már többször tettem említést, de a pénteki livestream alkalmával egy eddig nem látott részletességű bemutatót tartott a Trion.

Először is, a Minion ablakot alapértelmezetten a  “v” billentyű lenyomásával csalogathatjuk elő. Jelenleg ehhez a billentyűhöz a ‘Look Behind’ (Nézz hátra) funkció van rendelve. Amennyiben a 3.0 megjelenés után is szeretnénk magunk mögé nézegetni, akkor új billentyűt kell kijelölni erre a célra.

Minionok megszerzése

Kezdésként teljesíteni kell egy rövid kis küldetést, melynek során megszerezzük első minionunkat. A küldetést egy Stofie nevű fura NPC-től vehetjük fel. Ez az NPC előfordul Sanctumban, Meridianban és Tempest Bayben egyaránt. Az alábbi képen a Tempest Bayen belüli elhelyezkedését láthatjátok:

RIFT Minions NPC Location Tempest Bay

A kiegészítő új területei közül Atragarian Well-ben találkozhatunk egy Koris Ekscita nevű illetővel, aki ugyanezt a küldetést ajánlja fel nekünk. Atragarian Well Goboro Reef egyik zónája lesz. A 3.0 tesztelői szerint Tempest Bayben sokkal jobban megközelíthető az NPC, mint Atragarian Wellben.

 • Stofie boltos üzemmódban is működik, néhány kezdő Minion kártyát vásárolhatunk tőle.
 • További kártyáinkat a Store-ból, küldetésekből, dungeon drop-ból, valamint néhány egyéb, nem részletezett módon szerezhetjük meg.
 • A minionok a mountokhoz hasonlóan először az inventoryba kerülnek, ahonnan jobb klikkel küldhetjük őket a Minion ablakba.

A Minionok akcióba küldése

Minions UI How it Works 1

Ahhoz, hogy elküldhessük a lényünket egy küldetésre, először a Minion UI legfelső sorában egy Adventure Cardot kell kiválasztani, majd ehhez kell rendelni a kívánt miniont, amelyeket az ablak bal alsó részén találunk meg. A kiválasztás után a Send Now gombra kattitntva a lényünk elmegy dolgát végezni, amivel kitölti a rendelkezésünkre álló Minion slotok egyikét. Ezeket a slotokat az ablak jobb alsó részén találjuk.

Adventure Card

Egyszerre mindig 4 Adventure Cardot láthatunk, ezekből lehet választani. Időtartamuk 1 perc, 15 perc, 8 óra és 10 óra.

 • Az 1 perces változatokkal mindig a Minion számára szerezhetünk XP-t.
 • A 15 perces, 8 órás és 10 órás változatok tárgyakat/reput adnak attól függően, hogy mi jelenik meg a kártyán.
 • A 10 órás kártya mindig egy ‘promo’ küldetés, amely költsége lehet platina vagy credit, illetve csak credit.
 • Minél magasabb az időtartam, annál erősebb a jutalom.

A kártyák napi resetkor változnak, de amikor felhasználunk egyet, akkor annak helyére azonnal új darab kerül.

 • Minden Minionhoz tartozik olyan Adventure Card, amely a legjobban illik hozzá.
 • Azok az Adventure Cardok, melyek jutalma artifact, nagyon ritkán akár Unstable Artifactot is dobhatnak.
 • Vannak Dimension jutalommal rendelkező küldetések is, melyekből, szintén ritka eséllyel, de eshet Dimension kulcs is.

Minionok

Minions UI How it Works 4

A minionoknak a tárgyakhoz hasonlóan különböző ritkasági fokozata van és itt is a fehér a legközönségesebb. A minionok jellemzőit az alábbiakban olvashatjátok el:

Szintezés

A Minion kártya bal felső sarkában látható a minion szintje. A körülötte futó ciánkék csík mutatja a következő szinthez szükséges xp mennyiséget.

A szintlépés hatásaként növekszik a minion maximum Staminája és Attribute szintje.

 • Nem minden szintlépés növeli a fenti értékeket.
 • A Minion soha nem kap új attribútumot, csak a meglévő erőssége növekszik.
 • Jelenleg maximálisan 25 szintet érhetnek el.

Attribútumok

Minions Attributes

Mind az Adventure cardon, mind pedig a Minionon kettő attribútum jelenik meg. Ezek lehetnek létsík (Fire, Earth, Life stb.) vagy jutalom alapúak (Dimension, Artifact stb.).

 • Ha a Miniont a sajátjával megegyező attribútummal rendelkező küldetésre küldjük, akkor a Minion statjai is közrejátszanak a jutalomban, értelemszerűen erősítik azt. Minél nagyobb az attribútum, annál nagyobb lesz az esély értékesebb jutalomra.
 • Mint azt már feljebb írtam, az attribútum szint a Minion szintjével erősödik, ergo minél magasabb szintű a lény, annál jobb jutalmakat kaphatunk.
 • A legértékesebb jutalmakat pedig akkor kapjuk, ha a minion és az adventure card mindkét attribútuma megegyezik. Például egy Fire + Dimension miniont Fire + Dimension küldetésre küldjük.

Stamina

A Minion kártya bal alsó részén látható villám ikon a Staminát jelképezi. Minden Adventure Cardnak van egy Stamina követelménye. Teljesítés után ez az érték levonódik a Minion staminájából. Minden Minion eltérő Stamina értékkel rendelkezik, amely függ a lényünk típusától illetve szintjétől.

 • A Stamina az idő múlásával töltődik vissza. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a teljesen lemerített Stamina 24 óra alatt töltődik vissza, függetlenül a Minion maximális Stamina értékétől.  Tehát a 10 pontos és a 20 pontos érték is 24 óra alatt regenerálódik, annyi a különbség, hogy egységnyi idő alatt a 20 pontos esetében többet kapunk vissza. Nincs napi reset, a töltődés folyamatos.
 • Szintenként növekszik a max Stamina érték (nem minden szintlépésnél)
 • Bizonyos Minionok (jellemzően a ritkább típusok), nagyobb Attribútum és Stamina növekedést érnek el szintenként.

Minion Slotok

A Minion Slotok számától függ, hogy egyszerre mennyi miniont tudunk dolgozni küldeni.

 • A “normál” játékosok 1 slottal indulnak.
 • Azok, akik megvásárolják valamelyik Digital Editiont, kapnak +1 slotot.
 • További slotokat csak és kizárólag a store-on keresztül vásárolhatunk, legegyszerűbben a Minion UI alján található “Unlock Slot” gombra kattitntva.
 • A teszt szerveren jelenleg maximum 5 slotunk lehet, de ez a megjelenésig még változhat.

Fogjuk sietősre!

Minions UI How it Works 2

Az Adventure elindulása után dönthetünk úgy, hogy a Minion azonnal végezzen vele. Ehhez a ‘Hurry’ gombot kell megnyomni és kifizetni a kért költséget (a képen szereplő árak csak helykitöltőként vannak ott, semmi közük a végleges árakhoz). A költség nagysága attól függ majd, hogy mennyi idő van még hátra a küldetésből.

Minion Alert

Minions Adventure Complete Reward

Ha befejezett küldetés várakozik, akkor a minimap alatt egy kecskefej ikont látunk. Rákattintva megnyílik a Minion UI és begyűjthetjük a jutalmat.

Minion achievementek

Természetesen a rendszerhez új acsik is társulnak:

Minions Achievements

Jutalom begyűjtése

A minionok az összes karakterünknél ugyanazok, tehát ha szerzünk egyet, akkor azt minden karakterünk elküldheti küldetésre. Természetesen azonos időben csak egyszer :) A kapott jutalmat is felveheti bármely karakterünk, annyi megkötéssel, hogy a jutalom függ a karakter szintjétől. Tehát alacsony szintű karakter nem kaphat pl magas szintű alapanyagokat.

Egyéb minionok

A livestream alatt a fejlesztők bemutattak néhány miniont, amelyek még nem elérhetők a teszterek számára:

Some more Minions

 • Deeps – Water és Dimension attributes. Ritka (kék) kártya.
 • Dead Simon – Ismeretlen eredetű, de valószínűleg Death és Artifact attribútumok lesznek rajta. Szintén kék ritkaságú (érdekesség, hogy az egyik fejlesztőt hívják Dead Simonnak)
 • Bloop – A Bloop csak digital Edition vásárlással szerezhető, de Faratha közlése szerint ez a kártya átadható lesz. Jelenleg az egyetlen epic (lila) kártya.
 • Atrophinius – Ezt ugyan nem mutatták be, de a Trion jelezte, hogy Atrophinius is megjelenik majd Minion Card formájában.

Egyéb Minion infók

 • Eredetileg úgy volt, hogy a minionoknak nevet adhatunk, de ezt a funkciót eltávolították, legalábbis a megjelenéskor biztosan nem lesz elérhető.
 • A minionok Server Clusterre lesznek érvényesek. Ez azt jelenti, hogy egy minion az adott clusterben lévő összes szerveren (tehát minden EU-s, illetve minden NA) meglévő összes karakterünk számára elérhető. Természetesen EU szerverről nem lehet NA szerveren lévő karakter minionját használni.
 • A minionok sosem buknak el, nincs olyan, hogy sikertelenül zárul egy küldetés, legalább egy jutalomtárgyat mindig kapunk.
 • Bármennyi miniont összegyűjthetünk, de egy adott típusból csak egynek lehetünk a tulajdonosai. Jelenleg 144 minionon dolgoznak, a jövőben természetesen lehet több.
 • Az sem probléma, ha nincs pénzed. Bloop kivételével az összes minion megszerezhető valódi pénz elköltése nélkül. De mivel Bloop átadható, végső soron akár ezt a miniont is megkaphatjuk valódi pénz nélkül, bár nyilván borsos ingame áron.

Craft a kiegészítőben

A Nigthmare Tide-ban bemutatkozó craft lehetőségek már teljes egészében kipróbálhatók a teszt szerveren.

 • Az új szint elnevezése Savant és egészen 450-es értékig fejleszthetjük a szakmáinkat.
 • Nem lesznek Savant szintű craft Riftek.
 • A fejlesztők utaltak arra, hogy az Outfittterek gyárthatnak majd új, nagyobb férőhelyes táskákat, de a receptet még nem lehet megvásárolni a trainertől.

Savant Trainerek

Goboro Reef Atragarian Well

A Savant fokozatot Atragarian Wellben vásárolhatjuk meg, ha beszélünk az új Savant trainer NPC-vel. A vásárláshoz legalább 370-es szakma szint szükséges.

Alapanyagok

Szerencsére nem kell egy halom új nyersanyagot gyűjtögetni, mindössze az alábbiak kerülnek játékba

 • 1 új kő típus
 • 1 új fa
 • 1 új hús
 • 1 új bőr
 • 6 féle új hal.

 

Dimension

Bemutattak négy új dimension típust is:

 • Shadow Scion
 • Polyp Promenade
 • Moonriven Breach
 • Izbithu’s Demise

Shadow Scion

Shadow Scion Preview

Shadow Scion kizárólag az Ultimate Nightmare Digital Edition Pack vásárlásával szerezhető meg.

Polyp Promenade

Polyp Promenade Dimension Key Preview

Ezt a dimensiont Savant szintű Dreamweaver tudja legyártani.

Moonriven Breach

Moonriven Breach Dimension Key Preview

Ezt a dimensiont is Savant szintű Dreamweaver tudja legyártani.

Izbithu’s Demise

Izbithu's Demise Dimension Key Preview

Ezt a dimensiont is Savant szintű Dreamweaver tudja legyártani.

 

Leave a reply