Lotro szerver konszolidáció

2015-07-29 Lotro

Update 1

Megtörtént a bejelentés. Az előzetes reményekkel ellentétben sajnos szeretett Snowbourn szerverünk a halál listára került, 2016. 01.01-től végleg bezár. Tehát költöznünk kell, hogy hova, az gondolom előbb-utóbb kiforrja magát. https://www.lotro.com/…/arti…/world-closure-announcement

Sziasztok!

A Turbine bejelentette, hogy elérkezett az idő a régóta várt szerver konszolidációra, vagy ha úgy jobban tetszik, szerver összevonásra. A játék már korossá kezd válni a maga nyolc életévével (de akkor is a champion a legjobb kaszt, ever (az ever tök jól hangzik minden nyomatékosítani szánt mondatban, nem?)), értelemszerűen csökken a játékosok száma, teljesen felesleges a 14 EU és 15 NA szerver fenntartása.

Korábbi és jelenlegi lotro játékosok számára fontos információ lehet az összevonás menete. A témában megjelent egy fejlesztői napló, de valami belső hang azt súgja, hogy ide is érdemes írni róla.

A folyamat során nem csak szimpla összevonás lesz, hanem megújítják a teljes hardver és szoftver környezetet, valamint (végre-valahára) az EU szerverek újra visszakerülnek Európába, azon belül Hollandiába. A Turbina a háttérben már cirka fél éve dolgozik ezen az ügyön, tudják ők jól, hogy lesz itt baj elégséges. Régi lotrós klántagok talán emlékeznek még a “migrációra”, amikor az EU szervereket átpakolták USÁ-ba, miután néhány napra elérhetetlenné vált a játék. Emiatt most rendkívül óvatosan mennek neki a flame warnak.

Az összevonás idősorrendje, menete, fontosabb tudnivalók felsorolásszerűen:

 • 2015. augusztus 3-án bejelentik, hogy mely szerverek maradnak véglegesen. Számszerűen ez 5 EU és 5 NA jelent, a cikk írásának pillanatában még nincsenek nevek, frissítek, ha többet tudok. A Supper, illetve a magyarok zöme a Snowbourn szerveren tanyázik, szerintem ez a szerver meg marad a jövőben is.
 • a halálra ítélt világokban minden karakter ingame mailt kap figyelemfelhívásként
 • Augusztus 3-án kezdődik az első fázis, mely során lehetővé teszik a karaktermásolást a teszt szerverre, illetve ingyenessé válik a transzfer a véglegesen megmaradó 5-5 világ közt (tehát ekkor a haldokló világok karakterei még maradnak a seggükön). A váltást a launcherből indíthatjuk (bejelentkezés után, a szerverválasztónál lesz egy új Transfer gomb) .
 • Néhány hétig a fejlesztők monitorozzák a folyamatot és ha minden rendben megy, akkor először lekapcsolják az első két megszűnő szerver aukciós házát és lehetővé teszik a transzfert a maradó szerverekre. A karakterek vihetik a különböző tárolóik tartalmát is. Ezután egy ideig figyelik a mozgásokat, majd végrehajtják ugyanezeket a lépéseket a következő két szerverrel és így tovább. A tervek szerint ez egy lassú migrációs folyamat lesz.
 • Október 1-én újra fizetőssé válik a véglegesen megmaradó világok közti transzfer, viszont a lekapcsolásra váró szerverekről továbbra is ingyenesen lehet távozni. Ez így is marad a folyamat végéig.
 • 2016. január 1-től többé nem lehet játszani a megszűnő szervereken, de a listában továbbra is láthatóak maradnak, a karaktereket és tárgyakat ezután is át lehet költöztetni.

További fontos információk:

 • transzferkor kiválaszthatjuk, hogy az összes, vagy csak bizonyos karaktereket költöztetünk
 • szintén választhatunk, hogy a tárolóink közül melyek tartalmát visszük magunkkal (Account Shared Currency , Shared Storage, Housing Storage, Wardrobe, Destiny)
 • ha egy kinship (értsd: klán) vezetője disszidál másik szerverre, akkor a kinship azonnal megszűnik a régi szerveren és újra megalakul az újon. Amelyik tag követi vezérét, az az új szerveren automatikusan taggá válik.
 • név ütközés esetén az érkező karakter akkor tarthatja meg a nevét, ha a fogadó szerveren lévő névrokon legalább 1 éve inaktív. Az a kari, aki név változtatásra kényszerül, az egy -1 jelet kap a nevéhez, illetve megajándékozzák egy ingyenes Rename tokennel, amelynek nem lesz lejárata
 • csak EU-EU, illetve NA-NA transzfer engedélyezett
 • a házak megszűnnek, azokat újra kell vásárolni a az új szerveren, de mailben megkapjuk a régi házunk árát, így nem kerül plusz költségbe az új. A berendezési tárgyak bekerülnek az Escrow Brokerhez, a boundosak pedig a tulajdonos karakterekhez.  Az előzetesen fizetett fenntartási költséget átvezetik az új házra (ezt akár egy könyvelő is mondhatta volna :) ) 2014 óta új rendszerben tárolódnak a megszűnt házak berendezési tárgyai, emiatt ha valaki 2014 előtt jelentkezett be utoljára a játékba, annál sajnos esély van a berendezés elvesztésére
 • a mailek tartalma nem kerül át, azokat üríteni kell.

Jelenleg ennyit tudunk, ha szerencsénk van, akkor a Snowbourn megmaradó szerver lesz, így a kellemetlen dolgok közüll csak a napokig tartó leállásból kell kivenni a részünket :D