Pathfinder Kickstarter project

2013-05-14 Pathfinder  2,731 comments

Sziasztok!

A 12. fejlesztői napló rendhagyó volt, mert nem a játékmechanizmusokról szólt, hanem a Kickstarterről, ahol pénzt szereztek a játékhoz. Nem forditottam szó szerint, csak egy összegzést és saját gondolatok leirását végeztem el helyette. Ettől függetlenül helyet kap a sorban a fórumon:)

Egy blog a Kickstarterről

 

A játékfejlesztők számára 2012 áprilisában vált világossá, hogy játékuk túl sok újítást és túl sok merészséget tartalmaz. Emiatt gyakorlatilag nem találnak hozzá elegendő befektetőt, kiderül, hogy annyi pénz sem áll rendelkezésre, amennyiből az első évi fejlesztés megvalósítható. Elkezdték keresni a lehetséges megoldásokat.

Ekkor került képbe az egyre népszerűbb Kickstarter. Ez egy olyan megoldás, ahova bárki felteheti a kreatívabbnál kreatívabb fejlesztéseit, és meghatároz egy összeget, amennyit elérve megvalósítható a fejlesztés. A pénzt a jövendőbeli játékosok dobják össze, mintegy megelőlegezve a bizalmat. Általában úgy működik, hogy többféle csomagból lehet vásárolni, amiknek különböző az ára. Minél drágább egy csomag, a megjelenés után annál több extrát kap a „befektető”. Ez lehet valamilyen tárgy, játékidő vagy bármi. A legtöbb olyan játék, ami kicsit próbál elrugaszkodni a trendektől, egyre inkább ezt az utat választja, leválva így a nagy kiadók okozta nyomásról.  Van, amelyik így is elbukik, de ez esetben nyilván nem is érdemes foglalkozni az adott projekttel.

A Goblinworks kezdetben nem akart indulni a Kickstarteren, nem gondolták, hogy megfelelő mennyiségű pénz összegyűlhet ezzel a módszerrel. Aztán látták, hogy nagyobb játékfejlesztők is elindítják a fejlesztéseiket, esetenként 1 vagy akár 3 millió dollárt is összekaparva. Így már kecsegtetőnek látszik a dolog.

A Kickstraterre általában fel kell tölteni egy videót is, amiben magáról a projektről beszélnek. Ez legtöbbször annyiból áll, hogy egy fejlesztő egy asztal mögül beszél a játékról, mivel más egyéb tartalmi elem nem áll rendelkezésre. Ezzel a videóval próbálják meggyőzni a leendő játékosokat, hogy támogassák a játékot. A fejlesztői naplóban Ryan kifejti, hogyan és milyen eszközökkel készítették el ezt az ominózus videót, nem hiszem, hogy bárkit is érdekelne ez (neki viszont meg kellett valamivel tölteni a két heti blogot).

El is indították a Kickstarter oldalukat, ahova feltöltötték a videójukat. Nem tették túl magasra a lécet, szerettek volna elérni 50.000 dollárt. Ez egyébként az első Kickstarter projekt volt, amit később követett egy másik. Ezen az első kiíráson összegyűjtöttek 307.843 dollárt. A befizetők olyan jutalmakat kaptak, mint pl póló, PDF regények a Pathfinder világából. Az 500 dolláros szintnél lehetett kapni egy ilyen táskát:

Valamint egy ilyen jegyzettömböt:

Ennél nagyobb befizetéseknél alfa teszt lehetőséget, stúdiólátogatást lehetett kapni.

Utólag már azt is tudjuk, hogy a később kiirt, újabb Kickstarter projectben 1.091.194 dollárt nyertek el, amivel az egyik legsikeresebb projektté váltak.

Azt még mindenképp el kell mondanom, hogy a játék fejlesztői közt elképesztően prominens személyiségek vannak, az RPG és a D&D nagy öregjei, a Wizards of the Coast, TSR, Paizo emberei, akik nagyon sokat tettek már le a szerepjátékok asztalára. Na ezért fogom én mindenféleképpen kipróbálni, ős szerepjátékosként ennyit mindenképp megérdemel a játék.

Végezetül íme a Kickstarterre feltöltött videó. Ez is főként szövegelés, de nem teljesen a hagyományos fajtából:

2731 comments to Pathfinder Kickstarter project