Drowned Halls lvl50 és Intrepid: DH lvl60 10 fős raid

Drowned Halls lvl50 és Intrepid: DH lvl60 10 fős raid

HozzászólásSzerző: Kildaros » 2014.03.19. 19:33

Kép
Drowned Halls lvl50 10 fős raid

(a leirásban többször használok általános MMO kifejezéseket, ha valaki ezeket nem ismeri, akkor az alábbi linken egy egész jó MMO szótárt talál: http://lotro.bunny.hu/mmo_hungary_dict.html)

Optimális felállás: 1 main tank
1 tank specre átállni képes dps
1 archon vagy bard support
1 tank healer
1 csapat healre átállni képes dps
5 tiszta dps

A Drowned Halls a két 10 fős lvl50-es raid közül a könnyebbik. Elhelyezkedése: Ember Isle közepén a vulkánban. Az optimális csapatösszeállítás fent látható. Ezen belül kell lenni legalább két olyan játékosnak, akinek van szakító (interrupt) skillje és nem utolsósorban használni is képes azt. A siker érdekében meg kell beszélni egy interrupt rotációt, nehogy mindenki egyszerre tegye cd-re a skilljét.

Belépés után egy hatalmas lépcsőház alján találjuk magunkat. Először meg kell tisztítani a területet a trash moboktól. A lépcsőn felfelé haladva elérünk arra a területre, ahol az első boss található. Miután minden szédelgő, járőröző mob csapatot elküldtünk az örök vadászmezőkre, szembetaláljuk magunkat Assault commander Jorb-al, akinek egyetlen célja, hogy széthasítsa a fejünket.

Assault Commander Jorb
Enrage time: 5 perc

Ennél a harcnál egy tankra lesz szükség, aki legjobban akkor jár, ha a bosst az eredeti helyén tankolja. Kicsit elkeserítő lehet a tanknak, hogy a fight sikerének terhe gyakorlatilag egy az egyben az ő vállán nyugszik.

Stratégia

A bossnak összesen kettő olyan mechanikája van, amire oda kell figyelni. Mindkettőt egy-egy jól észrevehető jelzés előzi meg.
Az első esetén az alábbi üzenet jelenik meg a képernyőn: „[Kari neve], stand at attention”. A boss képességei közül ez a veszélyesebb, amennyiben képes kezelni a csapat, akkor nagyrészt nyert ügye van. Amint kimondja az említett figyelmeztetést, Jorb a nevezett játékos elé teleportál, majd pár pillanattal később egy nagy erejű csapást intéz ellene. Ez a támadás azonnal megöl mindenkit, aki nem heavy armorban feszít. A sebzést könnyen el lehet kerülni, viszont a kivitelezés időzítése elég nehéz. A tank, amint meglátja a figyelmeztetést, nagyon gyorsan 180 fokkal elfordítja a bosst aktuális helyzetéhez képest. Ezt legkönnyebben úgy tudja elérni, ha keresztülfut rajta. Fontos tudni, hogy erre csak pár pillanat áll rendelkezésre. Siker esetén az áldozat nem kapja meg a sebzést. Melee dps-ek esetében nagyon-nagyon fontos, hogy a tankhoz hasonlóan, késlekedés nélkül keresztül kell futni a bosson. A harc során ez az egyetlen mechanika, melynek valódi következményei vannak, amennyiben mesterévé válik a csapat, akkor a végső győzelem szinte biztos.
Kép

Alternatív, de dps csökkentö megoldás, hogy két tankot alkalmazunk és a figyelmeztetés felugrásakor a tankok taunttal váltogatják egymást. a lenti videóban is ez látható.
A másik képesség inkább idegesítő, mint veszélyes, melyre a képernyőn elég gyakran felbukkanó „[Kari neve] you cannot hide!” felirat figyelmeztet. Nevezett játékos egy rövid ideig tartó fear debuffot kap, amely hatása alatt semmit sem tud csinálni, irányíthatatlanul bóklászik. A hatás valóban rövid ideig tart, viszont ha kellő mennyiségű balszerencsével vagyunk felruházva, akkor esetleg a boss elé vándorolhatunk, bekapva a kivégző csapását.
Képességeit Jorb összevissza használja, előfordulhat, hogy valamelyiket egymás után többször is elsüti.
Videó a bossról:
https://www.youtube.com/watch?v=ZTSmmSp_YzI

Közjáték

A továbbiakban néhány keményebb trash mobbal lesz dolgunk. A csoportok egy melee és egy caster mobból állnak. Ezeknél célszerű két tankot alkalmazni és a mobokat egymástól elkülönítve tankolni. A caster körül egy AoE pulzál, így ha van melee dps, akkor annak a másik mobot kell ütlegelnie, míg a rangedek a castert agyalják. Amennyiben van unatkozó melee dps-ünk, akkor (bár a healer nem fogja szeretni) befuthat a caster aoe-ba, kicsit veri a mobot, majd gyorsan kifut újra.

Joloral Ragetide
Enrage time: 5 perc

Ez lesz az első harc, amiben először érezhetjük meg igazán a raid ízét. A csapatok különböző felszereltségi szintjéhez több stratégia is létezik, itt most a legbiztonságosabb lesz leírva. A bosshoz kettő tank szükséges és nagyon ajánlott egy support is. A harc során lesz néhány kisebb dps check (újoncok számára ez a fogalom azt jelenti, hogy amennyiben a csapat nem tud elég gyorsan kezelni bizonyos szituációkat, azaz nincs elég dps, akkor az eredmény csapat halál), rengeteg kite (futok a boss elől) a tanknak, illetve egy szeretnivaló AoE silence, amely a casterek életét teszi nehezebbé.

Tankok feladata
A boss mellett lesz egy deep one add. A harc kezdetén az offtank felveszi a deep one-t, a main tank pedig a bosst. Utóbbit azonnal ki kell húzni a víz közepéről, mégpedig a bejárattól balra, mivel a víz sebzés buffot ad a számára. A deep one-t ugyanezen okból szintén ki kell húzni, de azt a bejárattól jobbra.
A harc során nagy mennyiségű add fogja megnehezíteni a dolgunkat, kezelésük a main tank feladata. Az addok a tengerből jönnek, megérkezésükre egy emote figyelmeztet, amely során a boss kéri a segítségüket. Ahhoz, hogy pontosan tudjuk, hol fognak megjelenni, először is a bejárat felől nézve egy Y alakot kell magunk elé képzelni. Az első add hullám minden esetben az Y alapjától, a bejárattól balra jelenik meg. A jelzés elhangzása után hamarosan egy halom tojást látunk előbukkanni, amelyekből előtörnek az addok. A második add hullám az Y bal felső csúcsánál, a következő szobába vezető ajtótól balra jelenik meg, míg a harmadik az Y jobb csúcsánál, az előbb említett ajtó jobb oldalán.
A tanknak tisztában kell lennie a megjelenési helyekkel, mivel az addok születésük után azonnal elindulnak a bosshoz és ha elérik, akkor buffolják, gyógyítják és növelik a sebzését. Ez pedig nem jó. Main tankként a feladat, hogy a bosst folyamatos, de nem túl gyors mozgással elhúzzuk az addoktól, miközben a DPS-ek villámgyorsan eliminálják őket.
Az offtank fő feladata szinte minden esetben a megjelenő deep one addok tankolása. A harc későbbi szakaszában jelen lehet egyszerre több is, de soha nem jelenik meg egyidőben kettő. Legcélszerűbb a bosstól bizonyos távolságra tartani, de illik észben tartani, hogy a tengeri addok megjelenésekor minden DPS utóbbiakra fog váltani és senki sem öli a deep one-t. Ezenkívül azt is tudni kell, hogy ha a kis addok valamelyike egy deep one közelébe kerül, akkor szintén felfalja és ugyanazokat a hatásokat kapja tőle, mint a boss. Hozzáteszem, ez akár hasznos is lehet a raid számára, mivel amit a deep one eszik meg, azt már a boss biztosan nem fogja. Ennél a résznél minden attól, milyen erősek a healerek, a tankok mennyi sebzést képesek felfogni. Több próbálkozás után ki kell alakítani a csapatra szabott megoldást. Az offtank adjai mindig két helyen jelenhetnek meg: vagy a lépcsőnél, ahonnan jöttünk, vagy pedig közvetlenül a medencéből. Az offtanknak nagyon résen kell lennie és azonnal felvenni őket, nehogy valamelyik pizsamás csapattárs kapja tőle az ütéseket.
Alternatív taktika, hogy a deep one-nak engedjük megenni az addokat. Alapból nem sebeznek sokat, de azért ésszel kell ezt csinálni. Amennyiben ezt a stratégiát alkalmazzuk, akkor a DPS-nek több ideje lesz a bossal foglalkozni.

Healerek

Legnagyobb részben a szoba középső részén állnak. Figyelni kell, hogy mikor jelenik meg a deep one, mert az offtank ebben az egyetlen esetben kap sebzést.
A harc folyamán nem kell nagy burst sebzésre készülni, a legrosszabb akkor történik, ha az offtank addja túl sok kis bigyót zabál fel, mert ebben az esetben sokszorozódik a sebzés. Ha ez utóbbi esetre felkészülünk, akkor a sebzés nagy része kezelhető.

Szabályok mindenki számára!

Minden távolsági dps álljon szétszóródva a medence körül és legyen felkészülve az addok megjelenésére. Amikor ez megtörténik, azonnal át kell rájuk váltani.
A melee dps-ek fél szemüket tartsák a kis addokon és figyelmeztessék a tankot, ha túl gyorsan vagy túl lassan kite-olja a bosst. Nagyon nehéz átlátni az egész szobát, elkel a segítség.
Amikor a boss azt jelzi, hogy rápillant valakire, akkor ez az illető azonnal forditson neki hátat, ellenkező esetben kap egy silence debuffot, illetve mozgásképtelenné válik. Mellékesen minden hozzá közel állóval is ugyanez történik .
Mivel rengeteg időt kell tölteni az addokkal, a harc nagyon hosszúra nyúlhat. A győzelem kulcsa kivédeni az AoE silence-t, kite-olni a bosst és villámgyorsan kinyírni az addokat.
Az alábbi videóban a kis addokat megetetik a deep one-al. Nem szükséges végignézni, a lényeg hamar látható, a zenéért pedig elnézést
https://www.youtube.com/watch?v=sR3ZQa_9pes

Isskal
Enrage time: 5 perc

Ez a harc egy sor karneválszerű mini játékból, melyek nagyon könnyűek és kiszámíthatóak. Az abszolút legfontosabb dolog, hogy egy precízen betartott interrupt sorrendet alakítsunk ki. Amennyiben ezt elhibázzuk, akkor a tank azonnal meghal, aminek rekordidejű csapathalál lesz a végeredménye.

Általános információk

A teljes harc során egy 2-3 megbízható emberből álló, szilárd interrupt rotációra van szükség. És ebben az esetben a rotáció ténylegesen rotációt jelent! A skill, amelyet szakítani kell, az Ice Shard, amit a boss a legnagyobb threattel rendelkező karakterre varázsol (ez feltételezhetően a tank, ha nem így van, akkor nagy bajban vagyunk) és azonnal megöli a célpontot. A skill egyik kedves tulajdonsága, hogy a boss totálisan véletlenszerűen castolja. Előfordul, hogy egy fázisban 4-et is eltol egymás után, de az is megeshet, hogy mindössze egyet.

A fightnak három fázisa van, az elsőt követi a második, majd újra az első, végül a harmadik.

Első fázis:

Ezzel a fázissal kezdődik a harc és ez az interrupt fázis. Nagyon erősen javasolt egy olyasmi sorrend felállítása, hogy A játékos B játékos C játékos. Ezeknek a játékosoknak célszerű az alábbi macrot beállítani:

cast „saját interrupt skillünk neve”
/raid Szakítottam, B játékos készülj!

A trükk az, hogy abszolút következetesnek kell maradni. Nem számit, mikor ér véget a fázis és ki volt az utolsó interruptoló, akkor amikor visszatérünk az első fázishoz, mindig a sorban lévő első játékos kezdje a szakítást. Természetesen ha a csapat valami másban állapodik meg, akkor az is kivitelezhető, de a következetesség mindig fontos, mivel a szakítást sohasem szabad elhibázni, ami azt jelenti, hogy soha nem lehet egyszerre CD-n az összes interrupt skill.

Második fázis:

Ez lesz a könnyebbik a két „minijáték” közül. A fázis akkor kezdődik, amikor a boss bejelenti, hogy castolja a Whirl of Death skilljét. Ezután úgy érezhetjük magunkat, mintha egy óriási WC csészében lennénk, amit éppen leöblítenek. Egy körben mozgó vízsugárban leszünk, amely egyszer egyik irányba forog, majd átvált a másikba. Ahhoz, hogy elkerüljük a sebzést, mindig a vízzel megegyező irányba kell futni. Egyetlen bökkenő van itt, mégpedig a megjelenő addok. Ezek előszeretettel lelassítanak minket, a víz pedig nem csak akkor sebez, ha rossz irányba futunk, hanem akkor is, ha nem szaladunk elég gyorsan. Mivel nagyon kevés hp-juk van, akár egy azonnali távolsági támadással megölhetők. Viszont mivel ez az egész egy óriási WC csésze, senki se akarja tudni, hogy honnan jönnek ezek a lények…
A fázis felénél megváltozik a forgásirány (fogjátok fel úgy, mintha egy nemzetközi WC túrán lennétek, ahol először az USÁ-ban, utána pedig Ausztráliában tesztek egy sétát ). Ekkor meg kell változtatni a futás irányát is. A változást abból vesszük észre, hogy egy pillanatra az egész örvény eltűnik.

Harmadik fázis:

Ebben a szakaszban a szoba három részre oszlik: középpont vagy centrum, ahol a boss áll; középső rész és a perem. Egy adott időben ezek közül mindig csak az egyik biztonságos. A sorrend mindig ugyanaz: közép, perem, közép, centrum, közép-, és perem még egyszer. Ez a minta minden esetben ugyanaz és elegendő csak a legelső alkalommal memorizálni.

Mindezek alatt természetesen meg is kell ölni a bosst.
Egy nagyon jó videó az esetről:
https://www.youtube.com/watch?v=tQcVSA5Jelc

High Priestess Hydriss
Enrage Time:

Az utolsó boss, amely 3 alap és egy bevezető fázisból áll. Kettő közülük a levegőben játszódik, a többi pedig leginkább az add gyilkolásról szól. Felállás szempontjából szükség van egy tankra, egy vagy két healerre, egy archon vagy bard supportra.
Bevezető fázis
Miután megöltük az előző bosst, vissza kell menni az udvarra, ahol előzőleg Jorbbal találkoztunk. Jó tanács, hogy simán csak fussunk le a lépcsőn ahelyett, hogy leállunk harcolni az idegesítő addokkal. Amikor leérünk, akkor néhány, éppen a bosst imádó add csoportot látunk. A boss maga a lépcső tetején helyezkedik el. Amint megtámadjuk őket, a boss lassan elkezd haladni lefelé. Amikor leér, az összes életben lévő csókát átalakitja egy másik típusú addra, amelyeket mindenképp meg kell ölni még azelőtt, hogy a bossal foglalkoznánk.

Első fázis
Ebben a szakaszban a boss szimplán csak áll a földön, néha elsütve egy saját maga előtt ható, frontális AoE-t. Ezen kívül időnként megidéz egy sárkány addot, aki a lépcsőről jön majd le. Van körülötte egy aura, amely a hatósugarában csökkenti a kapott healt és az okozott sebzést. A DPS-nek célszerű kiiktatni, mielőtt a tank és a melee dps-ek közelébe ér. Halála pillanatában DoT-ot rak három játékosra, amely leszedhető, de akár ki is healelhető.

Második fázis

Ez az első ún. levegő-fázis. Hydriss felemelkedik a levegőbe és két kaptárféleséget idéz. Egyiket oda, ahol eredetileg megjelent, egyik pedig oda, ahol a csapat először belépett a területre. A kaptárakból deep one mobok sereglenek elő, melyeknek kicsi a sebzése és az életereje is, tehát biztonságosan megölhetők területi sebzésekkel. Lehetőleg minél rövidebb idő alatt mindkét kaptárt meg kell semmisíteni. A fázis végén (amely időzítve van és nem a kaptárok megsemmisüléséhez kötött ), a boss leereszkedik a földre, majd visszatérünk az első fázishoz. A harc ezt követően a harmadik fázissal folytatódik.
Az egész fázis folyamán fehér körök jelennek meg a földön. Ezek kisebb sebzést és egy knocbacket okoznak, szóval ildomos kiballagni belőlük.

Harmadik fázis

Ez szintén egy levegő fázis, amely leggyakrabban a boss 20% hp-jánál következik be.
A boss egy hosszú castolási idejű skillbe kezd, amelynek a végén felrobbant egy bombát. A robbanásba mindenki belehal, aki nem tartózkodik biztonságos zónában.
Két lehetséges megoldása van a fázisnak. Amennyiben a csapat nagy dps-el rendelkezik, akkor nemes egyszerűséggel meg kell ölni a bosst, figyelmen kívül hagyva am mechanikát.
Ha a fenti megoldáshoz kevés a dps, akkor viszont be kell futni a megjelenő biztonságos zónába. Ezek a helyek 3 addal együtt jelennek meg, melyeket meg kell ölni, mielőtt elérik a buborékokat. Lehet őket lassítani, és nem rendelkeznek túl nagy hp-val, tehát általában nem jelentenek túl nagy problémát. A fázis végén vagy halott a boss, vagy nagyon közel áll hozzá. Ez utóbbi esetben újra kezdődik az első fázis.

Tankolás
A tankolás helyszíne teljesen mindegy, a tank választja ki a számára legalkalmasabb helyet. A legfontosabb feladat, hogy a boss mindig legyen elforgatva a csapattól, hogy ők ne kapjanak a tidal wave nevű frontal területi sebzésből.
Második dolog amire figyelni kell, a sárkány add pozicionálása. Lehetőleg olyan helyen kell tartani, hogy a melee dps-ek kis könnyen tudják támadni.

Heal
A healernek legjobban akkor kell figyelni, amikor a sárkány add jelen van. Ekkor a tank elég nagy sebzést kap, azon egyszerű oknál fogva, hogy még egy mob üti a bososn kívül, illetve az aura miatt csökkentett healt kap. A sárkány halála után 3 emberre felkerülő dot a következő problémaforrás. Ezenkívül időnként a boss valamelyik játékost átváltoztatja, de ez is leszedhető.
A harc során keletkező többi sebzés elég jól kiszámítható.

A bemutató videó:
https://www.youtube.com/watch?v=OEAygpDwfUI
"I'm one with the warrior inside
My dominance can't be denied
Your entire world will turn
Into a battlefield tonight
As I look upon you
Through the warrior's eyes now
I can see the fear that will
Ensure my victory this time"
Kildaros
 
Hozzászólások: 117
Csatlakozott: 2013.03.19. 09:49

Vissza: Dungeon leírások

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron